Renovering av herregård fra 1800-tallet
Sted:
Lyngør, Norge
Klient:
Ian Laing
Status:
Doktorhuset på Lyngør har gjennomgått en omfattende teknisk oppgradering. Her er tradisjonell byggeskikk og historiske kvaliteter bevart i bygningen. Resultatet er en moderne bolig i historisk drakt.
Doktorgården ligger på Lyngør og består av et herregård fra 1800-tallet og et Bryggerhus fra 1750, sammen med en historisk hage. Gården inneholder også en låve som er omgjort til en boenhet og et naust ved vannet.Området ligger i et fredet område av stor historisk betydning, og det er forbudt å endre fasaden mot Lyngørstredet. Hovedherregården, lokalt kjent som “Doktorhuset”, er et toetasjes tømmerhus med kjeller og loft. Bryggerhuset ble brukt som lager og midlertidig bolig. Alle husene på stedet er bygget i laft. Da eieren overtok bygningen, var den i så dårlig stand at den i stor grad måtte demonteres for å kunne repareres og monteres på nytt igjen. Siden bygningen ikke hadde blitt istandsatt på mange år, var det flere funksjoner som måtte innpasses i boligen for å oppnå dagens standard. Bygningen har ikke noe vern, og eierne ønsket seg helårs standard og høy bekvemmelighet. Videre ønsket de muligheter for at ulike grupper skulle kunne bruke huset til kurs, arrangementer og lignende.
Når så omfattende arbeid må gjennomføres på eldre bygninger, er det lurt å se på mulighetene for å innpasse nye tekniske føringer og installasjoner. På den måten kan man oppnå best mulig plassering av tekniske løsninger, uten at historiske kvaliteter går tapt. Kjelleren er gravd ut for å legge inn nye og krevende funksjoner som teknisk rom, bad og vaskerom. Ellers ble størsteparten av nye tekniske føringer lagt under gulvnivået. De opprinnelige gulvene skulle uansett demonteres, slipes og repareres med forsterket not og fjær. I tillegg til tekniske føringer, ble det lagt inn gulvvarme i huset.Det er etablert en kjøkkenøy med stekeovn og kjøkkenvask. Dette var mulig uten synlige føringer, fordi alt ble lagt under gulvet på et tidlig tidspunkt i prosjektet. Videre er det montert høye fotlister i alle rom som skjuler føringer og gir plass til stikkontakter.
Prosjektet er publisert i Arkitektur N og er en del av Riksantikvarens Eksempelsamling.